Om forfatteren
Merete har arbejdet med tysk i folkeskolen i mange år – som lærer, som fremmedsprogskonsulent for Frederiksberg Kommunes skoler og som prøveafvikler og censor. Merete er vokset op på Als, har været tæt på tysk sprog og kultur hele sit liv og besidder en viden og et engagement, hun i en årrække har formidlet videre til gymnasie- og udskolingselever på kursusophold i Tyskland.
Merete er sammen med Gitte Moltzen forfatter til ”Schon gewusst?” – og det er ikke første gang de to garvede tysklærere teamer op om et undervisningsmateriale, idet de også står bag bearbejdningen af tysksystemet Der Sprung.
Merete har indgående erfaring med begyndertysk, hvor hun lægger vægt på at finde de optimale læringsstrategier, tematikker og opgavetyper, der gør, at eleverne både bliver nysgerrige på det tyske sprog, synes det er sjovt og får lyst til at lære mere.
”Derfor rummer ”Schon gewusst?” elementer, der skærper elevernes nysgerrighed for at forstå sproget, fx med tegneserien i starten af hvert kapitel, som forholder sig til nogle aktuelle tematikker – så det handler om noget. I ”Schon gewusst?” spiller den grønne dagsorden fx en rolle, idet vi møder en gruppe unge på Klimacamp, hvor de lærer noget om jordklodens tilstand og om, hvad man som individ kan gøre i forhold til de store miljø-udfordringer, vi står med i dag.”
I begyndertysk finder Merete det vigtigt at skabe et læringsmiljø, hvor det er tilladt at lege med sproget og lave fejl – eleven skal føle sig som en del af et trygt fællesskab. Og det er vigtigt at give eleverne indflydelse på valg af foretrukne opgavetyper og læringstilgange.
”Vi præsenterer både nogle standardopgaver, hvor man skal lytte, gentage, træne ord og udtryk, fx med Cooperative Learning, men også nogle opgavetyper, som fx Logiktrainers, som stiller krav til elevernes logiske tankegang. Her skal eleven både forstå sproget og bruge sine logiske evner for at løse opgaven.”